Logo
Print this page

2015FOKUS: Summit X T3 174"/163"

Ski-Doo har lansert den lengste serieproduserte scooteren noensinne. Med sin ekstreme 174-lengde(442cm), vil dette være noe av det råeste du kan sitte på i 2015.

Den nye Summit X 174 er en opplevelse å kjøre. Dypsnøkjøring får et litt annet innhold når du får slike flyteegenskaper og forflytningsevner. Om du ikke spinner deg ned til moder jord, skal det virkelig mye til for å sette seg fast. Skovlene på 76mm gir grep selv i det løseste pudderet. Maskinen graver seg framover - og ikke minst oppover.
 
Selvsikkerhet i hver gummiMM
Du trenger ikke være bekymret om du skulle finne på å stoppe i en bratt bakke. Om du velger å klemme til, eller krype deg framover er sannsynligheten stor for at du lykkes. Følelsen og selvsikkerheten dette beltet gir er med på å øke kjøregleden betraktelig. Du trenger ikke lengre være redd for å kjøre deg fast. Du kan med letthet utfordre deg selv og omgivelsene på en helt ny måte for å oppnå en enda større mestringsfølelse. 174” versjonen av Summit er med å gi scooterkjøpere enda flere valgmuligheter og enda flere spennende utfordringer.
 
T3-nyheten
Den nye Summit er bygget i samme XM-chassis som fjorårets modell, stussen er bare blitt mye lengere. Den store nyheten i tillegg til det ekstreme beltet, er T3- utrustningen som både 174” og 163” av Summit X har. Med T3-pakken får du samtidig vekt-besparing blant annet i både belte og kjedekasse. I sum har man spart inn vekt på 7,3kg. Dermed har man en totalvekt på 174-modellen som faktisk er samme som fjorårets 163”. Likedan vil den nye 163” veie like lite som Summit X 153”/2014.
 
Lettvekt som merkes
Disse vektbesparingene er svært viktig på bakkescooter. Handling er nøkkelen til suksess for deg som elsker å kjøre sidelengs i en bratt bakke, eller komme deg opp de mest utfordrende plassene i dypest mulig snø. Og god handling henger tett sammen med hvor mye scooteren faktisk veier.
 
T3- selve godteriposen fra Brp
Når en modell har T3-pakken betyr det også at den har den nye RAS-forstillingen, FlexEdge-belte, TMotion-understell og de nye Pilot DS 3 ski.
 
Gul, Kul & Giftig 
Fargen på dette nye monsteret fra BRP er knallgul, et fargevalg i skikkelig god Ski-dootradisjon. Denne maskinen kommer til å dominere i bakker langt inn i det neste årtiet. For med 76mm kamhøyde skufler Summit X 174 snø som ingen annen. Det ER i sannhet ekstremt!
Lengden ingen hindring(!)
Den nye Summit X kjennes da også svært lett ut i forhold til den ekstreme lengden. Det er fort gjort å tenke at en scooter med denne lengden kan bli litt tung å håndtere i snøen og mellom trær. Vi ble overrasket over hvor bra du kommer deg både mellom og rundt trær i vanskelig terreng. Vi fant fort ut at vekten er nøkkelen. Selv om beltet er lengere, håndterer du den som en 163”.
 
Ny lyddemper & vektred
BRP har konstruert en helt ny lyddemper som veier betraktelig mindre enn den gamle. Den er både tynnere i godset og mindre i størrelse. Da vi møtte fabrikkteamet fra BRP fikk vi demonstrert vekten ved selv å kjenne på gammel og ny. Det er virkelig forskjell! 2kg spart bare her. Ski-Doo nøyer seg ikke bare med potta. Skal du få ned vekten på en scooter, handler det mye om ”mange bekker små”. Et annet eksempel på dette er at ingeniørene har fjernet gummien fra de bakerste vendehjulene. Det er ikke snakk om mange hundre gram, men det hjelper. Får du mange nok av disse små vektbesparingene, gir det til slutt resultater.
 
Redusert roterende masse - gummi her & der
Beltet er ikke bare blitt lengere og fått 10 mm høyere kammer, det har også blitt bredere. Årets bredde på 41 cm er 2cm bredere enn 2014/Summit 153”. Det brede beltet er med på å øke flyteevnen ytterligere, sammen med lengden gir det en flyteevne som takler helt ekstreme snøforhold. For å holde vekten nede er altså mye overflødig gummi tatt vekk. Gummien som går over spindlene i beltet er skrapet vekk og designet på FlexEdge delen (de ytterste 10 cm) av beltet er mye tynnere enn den sterke midtre delen. Midtre del av beltet har i tillegg mange små hull som både kaster ut snø og er med på vektbesparingen, slik blir roterende masse også redusert mye.
 
Ny forstilling – små endringer, store utslag
RAS2 er den nye forstillingen som vil være med på å gi Summit bedre egenskaper i det demperne presses sammen. Det nye designet er både lettere og bedre konstruert for bedre styreegenskaper. Idet demperne foran presses sammen vil skiene vinkles 1 grad utover slik at skiene holdes bedre i posisjon uten å føles vinglete.
Vi merker forbedringen i det vi får hopp og lander i løs snø. Kontrollen og stabiliteten blir bedre i landingen.
 
En vinnerMix: flexE, sporvidde og tMotion 
En løsning flere produsenter benytter seg av er å bruke samme deler på flere forskjellige modeller. På ekstreme modeller slik som Summit X, blir dette fort en ulempe med tanke på vekt. Derfor har Ski-Doo laget en helt ny og lettere kjedekasse. Vekten tas ned ved at de fjerner unødvendige festepunkter som ikke Summit bruker. Festene ble brukt til modeller uten elektronisk motorrevers. En letter scooter er en bedre scooter. I alle fall i bakke-segmentet. Når skiavstanden heller ikke er mer enn 90,7cm, skal det lite til for å få det som du vil. Vi var inne på det i fjorårets test av Summit, og igjen er vi godt fornøyde med hvordan den smale skiavstanden, tMotion og Flex edge beltet fungerer sammen. Under kjøring bruker du lite krefter på selve handling av maskinen. Det gir mer overskudd om du mot all formodning skulle kjøre deg fast.
  
Ski for sideHillers’ 
De nye Pilot DS 3 skiene er konstruert spesielt for Summit i år. Den smale spissen foran minner litt om gamle Ockelbo stålski(!) Men bak den spesielle konstruksjonen skjuler det seg egenskaper som er helt spesielt tiltenkt deg som liker å utfordre omgivelsene. Det smale designet foran på skien gir gode egenskaper i terreng der seriøs side-hilling er påkrevd. Du får et helt annet grep med de nye skiene når maskinen er på siden enn hva du gjorde med fjorårets. Tilbakemeldingen du får til styret blir mer direkte samtidig som bevegelsene du gjør med styret raskere flyttes ned til underlaget.
 
«Nye» ski på 1-2-3 
Heldigvis mener ikke Ski-Doo at den smale skien skal funke best mulig i dyp snø, for det gjør den ikke. Vi har prøvd, og gikk over styret flere ganger i det maskinen stuket ned i snøen når terrenget ble utfordrende. De har designet et helt nytt tilleggsutstyr for den nye skien. Du trer rett og slett på en bredere del over skituppen. Og vips har du en ski som flyter godt. Skien har også en 12mm dypere kjøl enn den du finner på DS 2. Kjølen er med på å gi bedre styring i løssnø. Her ser vi igjen at det er de små endringene som gjør en god maskin enda bedre.
 
RF D.E.S.S nøkkel 
Som dødmannsstropp lanserer BRP i år en helt ny oppfinnelse. Du trenger ikke lenger å plages med å få kontaktflate slik det var nødvendig på det gamle designet. Den nye stroppa er kun avhengig av å sitte fast i innfestningen. Sensorer oppfatter da at den er der uten metallkontakt.
 
BRP er flinke til å produsere komponenter/»dingser» som gjør scooterlivet mer praktisk. Kanskje får vi etterhvert en nøkkel som bare trenger å ligge i lommen?
 
Rotax-kraft som holder
Motoren leverer nok kraft selv til det 174” lange beltet. For motorens del kjenner vi alle den sterke E-Tec 800 som i år igjen er drivkraften til de nye Summit X modellene. Med et så ekstremt belte behøves det krefter for å ta unna all snøen som skal flyttes. Denne utfordringen takler motoren uten problem. Hva miljø angår er BRPs 800 E-Tec svært drivstoffgjerrig, som igjen gir deg mange timer til lek og nyttekjøring (les: moro).
 
For de kresne & eXtreme
Summit X 174” er laget for de ekstreme. Når beltet er over 4m er kundegruppen de med aller størst forventning. Du vil høyest og lengst. Med et slikt framkomstmiddel vil dine favorittplasser bli enda lettere å forsere. Ski-Doo baserer tankegangen bak denne modellen på samme ønsket om å komme seg hvor du vil når du vil - uten at du skal bli utslitt første kvarter.
 
163-modellen
163-versjonen har 30cm kortere belte. Men med samme knasthøyde og utrustning. Forskjellen blir ikke merkbar før du er ute i virkelig dyp snø. Da vil 174” ta seg bedre fram. Forskjellen ligger også i bakkeklatring hvor du absolutt vil dra stor nytte av det lengste beltet.
 
Beltevinkel-spørsmål
Vi merker at angrepsvinkelen på beltet kunne vært noe slakere på både 163” og 174”. Begge maskinene har en tendens til å grave mer enn nødvendig. De kommer ikke like fort opp på snøen som for eks Arctic Cat sin M-serie.

 
 
 
 
Artikkel publisert i Atv & ScooterNorge 5-2014
© MotoMedia AS All rights reserved.