The best bookmaker bet365

Menu

Prosjekt: Apex/2012 - Fra 162 til 290hk!


Vår motorinteresserte kompis Per Oscar Karlsen stakk innom for å måle krefter i sin turboladede 2012 Yamaha Apex. Per var med å starte opp X-tech, og var min kompanjong  frem til 2010 da han begynte hos Yamaha- forhandleren Motor og Marine A/S her i Nordreisa.

Flaggskip med 162hk originalt
Apex har vært Yamahas flaggskip siden den kom på markedet i 2006 med sin 4-sylindere 1000cc motor. Den høye grunneffekten på 162hk og det brede effektregisteret som motoren har pga EXUP- ventilen, gjør denne motoren perfekt for å turbolade. 

290hk-kit
Per har et midtmontert 290hesters turbokit fra MCXpress. Dette kittet er en videreutvikling av det gamle bakmonterte kittet fra MCX og har i motsetning til det gamle en fungerende lyddemper. Fuel-systemet på det nye kittet bruker kun standard-dysene og gir ekstra bensin med en piggyback box som overstyrer det originale innsprøytningssystemet. I tillegg styrer den en TCV-ventil som kontrollerer ladetrykket. 

Megatune
Både fuel- og ladetrykk kan enkelt korrigeres i fuel- og boost-tabellen på Megatune-programmet som følger med turbokittene fra MCX. I tillegg til å få sjekket effekten, ønsket eieren også å sjekket ladetrykket, fuel-blandingen og i tillegg om det var noe ekstra kapasitet igjen på dysene. 

Kalibrering & forarbeid
Før vi koblet opp dynoen på scooteren kalibrerte vi momentarmen som dynoprogrammet bruker til å kalkulere ut dreiemomentet i motoren. Denne kalibreres ved at vi henger et lodd på armen og legger vekta av loddet inn i dynoprogrammet. Dynoen ble montert sammen med måler for A/F, turbotrykk og servoventil for at dynoen kan kontrollere bremsingen selv. Apex-motoren er konstruert med en nedgiring fra veivakselen til variatortappen slik at motoren kan kjøres opp i 11.200rpm uten at variatoren snurrer med mer enn  9000Rpm. For at målingen skal bli riktig må denne nedgiringen legges inn i programmet siden dynoen måler turtallet på variatortappen og ikke på motoren.

Kreativt avsug
Eksosavsuget fra dynorommet vårt er laget med hensyn til at de fleste scooterne i dag har eksosutløp under høyre side av buken. Derfor måtte vi være litt kreative da vi fikk inn en Yamaha med bakmontert eksos. En lengde med spirorør og 3 bend(!) ble løsningen for å koble et velfungerende eksosavsug til Yamaha. Eieren koblet opp tune-pc`n sin med Megatune-programmet slik at han kunne overvåke alle bevegelser til piggyback-boksen samtidig som jeg overvåket alle de andre viktige målingene med dynoen. 

Første bremsing  14 Psi - Jakten på hester
Vi startet bremsingen med vanlig prosedyre og sjekke etter lekkasjer  osv - samtidig som vi kjører varm motoren før dynoen slippes løs på sin ville jakt etter hk. Eier Per sitter klistret til sin pc og gir tommelen opp som et signal på at han er klar, før jeg trykker på knappen og setter i gang første bremsing. Lyden fra motoren minner mest om en formel 1-bil når dynoen sakte bremser oppover fra 5000 til 11200rpm før den raskt drar ned turtallet til 5000rpm igjen. Vi kjører motoren ca 1-2 minutt på tomgang etter bremsingen for at det rødglødende eksosrøret og turboen skal kjøle seg litt ned før vi stopper.

284,3hk
Data fra dyno-pc`n lastes opp på skjermen og viser 284.3Hk observert effekt på 10.900Rpm. Blandingen er fin og vi har enda litt kapasitet igjen på standard-dysene. Siden MCX måler observert effekt og vi vil ha et sammenligningsgrunnlag mot deres målinger, blir denne testen også oppgitt i observert effekt. Vi vet at Mcx kjører med litt mer trykk så vi gjenger på et par runder på Wastegate-staget for å øke grunntrykket litt.  Klar for ny runde med bremsing, men først litt varmkjøring av motor.  Per viser med tommelen at han er klar for ny test. Med øynene klistret til hver vår skjerm sender vi på nytt dynoen avgårde. Motoren øker sakte turtallet samtidig som dynoen slipper den kontrollert oppover i turtall etter den innprogrammerte økningen på 600Rpm/Sec. I det som virker som en liten evighet men som tar bare 10.083 sekunder, øker motoren turtallet fra 5000-11050Rpm samtidig som dynoen samler inn 442Kb med test data.

I mål! - 293,hk/10850rpm, 14.6psi
Vi lar motor og eksos system kjøle seg litt igjen før vi stopper den.  Nå kunne Per se at injectorene var makset helt ut så det var ikke mulig å ta ut mer effekt uten å skifte til større injectorer. Vi lastet opp data fra siste test på skjermen. 293.5Hk på 10850Rpm og 14.6Psi ladetrykk. Kittet gir 290Hk som lovet fra Mcx og jeg tror alle er fornøyd med det. En fantastisk kombinasjon av bunndrag og topp-effekt!
 

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus