The best bookmaker bet365

Menu

Karbon-feberen - som aldri ble en folkesykdom


Carbon som supermateriale er ingen nyhet, ingen sensasjon men desto like aktuelt som byggemateriale - også i snøscooter. Men det er kun de ypperste entusiaster som har viet dette fantastiske materialet oppmerksomhet. En av dem er selv en legende i vår norske scooter verden – Hans Gunnar Olsen, eller «skruOlsen», også en gang Alta Racingservice. Det er gått 15 år siden han laget det første helstøpte chassiset i karbon.

Eget karbonchassis i egenprodusert form
Mange år før det igjen fattet han interesse for dette superlette og stive materialet som plattform for snøscooter. Hans Gunnar laget en helt egenutviklet chassisform som ble mal for karbonchassiset. Det var absolutt ikke snakk om å bruke et serieprodusert chassis fra en standardscooter. – Det gikk ikke for et karbonchassis krever sin egen form for å tilpasse det til det spesielle materialet det er. Målet var å få det stivt nok – og det ble det virkelig, påpeker Olsen. Vi må også legge til at det ikke er Olsen-stil å kopiere noen. Det var nok en grunn til at det ble en helt egenutviklet mal og form.

Et vinnerChassis
..og chassiset er høyst levende. Det ble laget med det for øyet å være plattform for en dragmaskin – stivt, sterkt og lett som det er. Så sent som i vinter var det i bruk og har i alle år vært et vinnerkonsept i dragmiljøet – «Laser3» heter maskineriet og eies den dag i dag av Dan Berg som også har flere NM bak seg med dette chassiset. Ikke bare det, det har vunnet SM og finsk mesterskap(!), Nordisk og altså flere NM. I tillegg har det også raskeste tid på snø i Norge. 

Ikke til å forstå
- Det har egentlig undret meg at karbon ikke har fått mer gjennomslag i scooterbransjen. Rett nok har flere produsenter tatt i bruk karbon i komponenter, men det først de siste år. Det er egentlig et perfekt materiale for snøscooter – der man vil ha lettest mulig kjøretøy, legger Olsen til. For egen del må vi jo legge til at kostnader nok teller. Karbon er svindyrt materiale å bygge med. Akkurat det er nok grunn til at det ikke er mer brukt i standardmodeller i scooterverden. Men altså – noen komponenter er likevel kommet inn på standardmodeller.

Første i verden - made in Alta/Norway?
Da han laget sitt først scooterprosjekt i karbon tydet alt på at han var den første i verden som hadde laget en scooter med karbonchassis. I dag er det mulig å få tak i slike chassis fra USA. Men da kun som et eksklusivt ettermarkedsprodukt. Siden Olsen laget sitt er det kommet til nye teknikker for å lage former og støpe karbon.

Karbon brukes også i mc-verden og ikke minst i Formel 1-industriens bilverden. Dessuten som eksklusive og avanserte produkter i mange bransjer ellers. - Men for scooterbransjen er egentlig karbon optimalt med sin vekt og styrke, avslutter Olsen.Karbonfiber
Entusiaster jakter stadig det råeste på markedet og da er det ikke bare å kjøpe en fabrikkoriginal scooter. Det er karbonfiber som gjelder – i dag som for 15 år siden. Deler i karbonfiber kan byttes ut med nesten alle delene på din originale scooter. Fra handguards til hele chassis. Sluttpotter i karbon er en av de mer populære delene. En sluttpotte i karbonfiber vil spare masse vekt og er i tillegg svært solid. Med dagens etterspørsel etter det råeste, letteste og sterkeste, er karbonfiber et naturlig - men dyrt alternativ.  

Nettstedet www.c3powersports.com har et chassis der det aller meste av alu er byttet ut med karbonfiber. Bensintanken på denne spesielle konstruksjonen er integrert i rammen for en ekstrem stivhet og styrke. Bensintank blir også levert separat til en rekke modeller. Spesialdesignet med skott for å hindre skvulp under kjøring. Karbon er for lengst kommet til scooterverdenen – skruOlsen laget sitt chassis for 15 år siden. Kanskje et av de aller, aller første ble skapt av han – i Norge, i Alta(?)

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus