The best bookmaker bet365

Menu

2014FOKUS: Summit X 800 163/154


Når galt skal gjøres...

Summit er legende, Summit er status og Summit er Xtremt. Med ny beltekonstruksjon FlexEdge, nytt tMotion understell og enda lettere chassis, trygger Summit sin posisjon blant de ekstreme– eller ultraXtreme med sine vanvittige 163-tommere. Motoren som sitter i Summit X er den velprøvde e-tec 800. Nyttig teknologi som ett-trekks start, ingen eksos og lavt oljeforbruk. En motor som over flere år har vært med å løfte Ski-doos modeller helt opp i toppsjiktet i scooterverdenen. 

vinnerMix: kraft&vekt
Motoren kombinerer et lavt forbruk med bra ytelse. E-tec overgår 4-taktere hva angår ytelse-/forbruk-/vekt-forhold. På Summit X 800 er det nettopp kraft og vekt som er de to helt essensielle faktorene. Vi har stor forståelse for at Ski-doo ikke endrer noe på motorkonseptet på disse modellene. E-tec 800 er rett og slett skreddersydd for nettopp den kjøringen som er tiltenkt disse modellene. 

ResponsGud
Gassresponsen er meget kontant. Endrer du retning i siste sekund behøver du aldri bekymre deg for om scooteren henger med, motoren reagerer nesten før du har bestem deg. Rå kraft og dreiemoment tar deg opp, opp, opp, selv i meterdyp puddersnø skyver den scooteren oppover.

Chassis som funker
Ski-doo mistet nok mange freeride-entusiaster til for eksempel Polaris og deres Pro RMK i årene hvor Summit var i XP-chassiset. Summit hører mye bedre hjemme i X-chassiset. Plasseringen av føreren er blitt direkte over drivhjulene, slik er balansen og handlingen er en helt annen. Summit X er scooteren som henter tilbake de som tidligere gikk bort fra Ski-doo, men som også får mange til å konvertere fra andre merker.

Bra oppsett
Gir-oppsettet framstår meget finjustert. Endringer i scooterens akselerasjon er også enkelt på QRS sekundærvariator. Draget er kontant men jevnt. Mange bakkemodeller kan ha en tendens til å være giret for lavt, og dermed veldig ubehagelig på transport-etapper. På Summit X er ikke dette tilfelle. Giringen stemmer - lynrask fra start med et jevnt drag over hele registeret hvor du oppnår stor toppfart til slutt. 

Ny look
Fargen er egentlig den eneste ”endringen” som er gjort på årets modell. Summit X kommer i år i helt nye farger. En rød og hvit, og en svart og rød. Med lakkert tunnel i Summitens’ egen farge oppnår ikke Ski-doo bare en råere look. Lakken hindrer isdannelse på tunnelen for å holde vekten nede når du bruker scooteren også. Vekten når scooteren står i garasjen er ikke viktig om scooteren samler masse is under kjøring(!)

Lek i bakker
Årets Summit er like god i år som i fjor. Kjøringen er upåklagelig. I bratte bakker går sidehillingen som en lek. Opp og ned. FlexEdge beltet med de korte spilene jobber sammen med tMotion understellet på en god måte. I bratte sidehellinger opprettholdes beltets grep til underlaget på en helt annen måte enn det vi kjenner fra andre modeller. Summiten er lett å håndtere, du blir ikke like sliten som med andre modeller.

I ett med scooteren
Ski-doo har med Summit X ønsket å gjøre freeride-kjøringen så uanstrengt som mulig. Chassiset er lett, med brede og stive stigbrett som gir deg godt fotfeste uansett hvordan du står. Stigbrettet er viktig for mye av handlingen du gjør med en scooter kommer fra kraften og vekten du legger på foten. Som Brett Rasmuss sier: ”styringen gjør du med kroppen, rattet er kun til å holde balansen i scooteren”. Når skibredden i tillegg er veldig smal med godt kalibrerte dempere får du faktisk en scooter som lystrer din minste bevegelse. En kommentar fra en voksen testpilot i USA; ”Denne scooteren forlenger min freeride-karriere med minst 10 år”.

Alder - ingen hindring
Og er det ikke akkurat slik vi ønsker det. Vi ønsker ikke å slutte å leke oss i snø og bakker når vi er 30. La oss holde på minst til vi er 50.

Ære være E-tec
E-tec er en Rotax-oppfinnelse fra 2009 hvor de har videreutviklet deres 2-takter og tatt i bruk direkte innsprøytningen fra deres marine motorer. I 2009 var det kun 600 som kom med denne teknologien. To år senere ble det også lansert på 800. Rotax mente da at slike endringer var helt nødvendig for å fortsatt gi 2-taktere muligheten til å konkurrere i et marked mer og mer preget av miljøhensyn. Ski-doo fornyer sine scootere. På alle E-tec modellene har de forbedret håndtaksvarmerne. De nye 32 watts skal være 15 % varmere ved kjøring, og hele 50% varmere ved bakking. Denne forbedringen kan nok ha vært litt etterlengtet hos Ski-doo folket. Nå slipper vi å fryse på hendene på kalde vinterdager(!)

Moderne info
Å gi føreren hjelp til å bevare sin dyrebare scooter har også vært i tankene hos Ski-doo´s ingeniører. Instrumentet på Summit har fått flere nye funksjoner. Den tøffeste funksjonen forteller deg hvor mye innkjøring du har igjen akkurat i det du starter scooteren. Prosentvis fra 100 til 0 telles det ned. En kjempeflott funksjon som hjelper deg å følge produsentens anvisning til punk og prikke. 

Trivsel tvers gjennom
REV-Xchassiset har gjennomgått forsterkninger. Framover fra styrets posisjon går det to avstivningsstag helt fram. Disse er blitt stivere og sterkere for å tåle de harde påkjenningene du ønsker å ta Summit med på. X trenger per dags dato ingen større endringer. Dette chassiset fungerer ypperlig. Vekten er så lav som den behøver være, stivheten er der for best mulig handlingsrespons, og balansen virker nærmest optimal. Summit X hjelper deg med trivselen i dypsnøkjøring - som nærmest ingen annen.

Artikkel publisert i Atv & ScooterNorge 9-2013

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus