The best bookmaker bet365

Menu

2014FOKUS: Polaris Pro RMK 800 155"


Man kan ikke annet enn å forstå at Chris Burandt, Phil Yribar, Matt Entz og mange andre med dem, kjører Polaris 800 Pro RMK. Denne scooteren er bygget med ett mål –  å nå steder en før ikke trodde var mulig. 

tastaturPilot: Brian R
Vi har kjørt 800 Pro RMK i 2m pudder på over 3500moh - så for vår del stemmer dette - på en prikk! 

Mer lim, sterkere reim
Forskjellene mellom 013/Pro RMK og 014/ er heller små. Viktigste endring er reima i Quickdrive Low Inertia driv-systemet som er blitt sterkere. De første utgavene fra samlebåndet var også plaget med at de hadde for lite lim(!) på drivakslingen. Dette er fikset slik at det er mer holdbart. 

Innkjøringskluss
Det er ofte slik at nye tekniske løsninger trenger litt «innkjøringstid» før de er 100 %. Men vi ønsker å gi Polaris kreds for at de tar den helt ut og gjør ting på en ny måte. Med unntak av CMX som har hatt reimdrift-kit noen år nå. Men deres produksjon er så liten at det nesten ikke teller og er håndlaget om må nok mer regnes som custom-modeller. Dessuten hadde CMX-kittet en stramme-ordning. Dette trenger ikke Polaris sin løsning. 

Totalt kompromiss-Løs
Man MÅ like denne scooteren. Den er lett, manøvrerbar, har et rått bunn- og mellomregister og har komponenter som er helt i toppen av det som finnes i scooterverden. Når en spisser en modell så mye som det er gjort med Pro RMK, må en forsake en del greier. Dette er på ingen måte en scooter som er behagelig å kjøre på løype. Det rister temmelig bra langs hard løype. Den er ikke spesielt gunstig i pådrag i sving fordi forstillingen er så smal. Videre kjøler den uhyre dårlig på hardpakket snø. Det justerer du likevel fint med å bruke isriverne på sleiderne som er standard. Bare husk å ikke rygg når du har dem ute, da knekker de!

Jolly Jumper
Men om du kjøper denne for å dra på fjelltur langs løypa, eller å trekke slede, så har du skutt deg litt i foten. Det er på ingen måte det den er laget til. Her snakker vi bunnløst pudder, stupbratte heng, sidehilling og om du tør – highmarking. I dette miljøet vil du og din Pro RMK være som Lucky Luke og hesten hans Jolly Jumper. Det finnes nærmest ikke grenser for hva du kan gjøre med denne kongen av fjellet.

KomponentKlimaX
Det som gjør Polaris 800 Pro RMK så bra, er kombinasjoner av komponenter. Quickdrive Low Inertia drivsystem som gir enda kjappere gassrespons enn tidligere, i tillegg til at du sparer et par kilo med roterende masse. Proride chassis med karbonramme er utrolig lett å forelske seg i. Der finnes ingenting på dette chassis som ikke absolutt MÅ være der. Alt annet er fjernet. Powdertrack stigbrettene er etter min delvis subjektive mening de beste stigbrettene som finnes på en serieprodusert scooter. Å få et stigbrett så stivt samtidig som det er mer perforert en det Norske landslagsforsvaret, er rett og slett kunst. Topp det hele av med Pro-Lite sete som er akkurat passe brett, hardt og langt. Du beveger deg som en turner fra side til side og slår deg ikke halvt i hjel om du slamrer rompa hardt i setet etter en hard landing. Som navnet tilsier – dette er virkelig «a f… rocky mnt.kinkyKing!

Allan Stuntpro

Allan Heitmann er en dypdykker, førstegangspappa, grevling i snø, fjellgeit i bakker. Han kjeder vettet av seg med å kjøre etter løype –truende til å sovne av bak ratte. I løssnø derimot er han en annen AllanMann. Han har kjørt 1700km med sin 013/ProRMK. Ikke en eneste km på preparert løype. Han er en av ScooterNorges testPiloter. Akkurat passe, akkurat rett mann i rett snødybde(..!)

Allans gloser
Vi har fått noen gloser fra Allan om hans erfaring med 013- vi tenkte det passet som en «sideordnet» sak til vårt første møte med 014-utgaven som vi også omtaler her rett ved siden av. Allan har soleklare meninger om 013-utgaven. Kun en annen modell konkurrerer om hans oppmerksomhet - om å være den ultimate bakke/dypsnø-spesialist - nemlig Summit. Men akkurat her har vi fokus rettet mot Pro RMK.

Stiv så det svir
Et begrep gjentas gjennom hele vår samtale når positive ting skal fremheves med Pro RMK: «Stivhet». Det er liksom intet kjøretøy på snø som kan måle seg.  Chassiset er ekstremt stivt. Også stigbrettene er nå så stive som de bør være. Dette gir maskin unike egenskaper som nærmest ingen andre i samme segment kan matche - akkurat nå. 

eXtrem råtass
Pro RKM er en råtass, den krever en mer bestemt - eller «presis» sjåfør. – Den er så følsom for «riders input» - førerens bevegelser. Med et så enormt stivt chassis reagerer scooter på absolutt alle input/bevegelser du måtte gi. Dette må du være fortrolig med for å takle scooteren - for overdriver du får du en på trynet. Ingen andre modeller på markedet i dag er så ekstrem her, sier Allan. 

Ny sterkere reim
En ting er endret fra 013-modellen: Ny forsterket reim i Polaris sin direktedrift – quick drive. Denne var et problem på flere 013-utgaver. De røk nemlig tvers av. Men du fikk denne byttet for de som hadde investert i ny Pro RMK.  Det skal sies at det ikke nødvendigvis var Polaris og produsenten sin feil at reima røk.  – Mange slurver med å banke av is etter kjøreturen. Gjør du det forlenger du reimas levetid betraktelig, forteller Allan.

Quick drive-effekten
Quick drive gir flere fordeler: Mindre roterende masse er viktigst – og dermed bygges turtall raskere - og dermed igjen mer direkte respons. Dessuten er det mindre vekt når kjedekassen blir overflødig, men det er nærmest for en «bieffekt» å regne. - Det som gir denne modellen de spesielle egenskapene er stivt chassis og balanse. Det igjen gjør at scooteren blir ekstremt lettkjørt – det er ikke vekten som avgjør her. Chassiset reagerer rått og kvikt på de bevegelser du foretar, legger Allan til. 

Modifisering som feilet
Allan foretok også et aldri så lite eksperiment. Han byttet til et forstillings-kit som var smalere enn originalt. Resultat uteble ikke – ikke i det hele tatt! - Den ble da så smal at den skled på sidedekslene med den følge at man mistet styringen når man la scooteren på siden. Dessuten ble faren for å «falle» ned i dumper, mye større. Det er altså en grense for hvor smal forstillingen kan være på ulike modeller. Jo smalere er ikke nødvendigvis bedre, oppsummerer vår stuntPilot etter sitt modifiserings-stunt.

Du må sjefe mann!
Likevel – Pro RMK er helt utilgivelig – selv med «rett» forstilling. Scooteren reagerer øyeblikkelig på selv de minste kommandoer. Altså  - gir du unøyaktige ordrer må du ta konsekvensen. Og grunnen er opplagt – det stive chassiset gir deg ingen kompromisser. Du må sjefe og dirigere med selvsikkerhet og nøyaktighet. En annen følge er at mindre «tøffe» og bestemte sjåfører vil oppleve modellen som nervøs og ustabil. Tøv, det er du som er nervøs og pinglete(!!)

...men det finnes en råd med det. Du må lære deg å bli vant til maskin. Du må bli venn med den, lære deg å «leve med» den. Gjør du det funker den som Tony Starks Iron Man -  en forbedring av deg selv(..!)
Artikkel publiser i Atv & ScooterNorge 1-2014

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus