The best bookmaker bet365

Menu

IQ 1200Rmk - eller noe som ligner….


Vannkraft&Uvær. 

Hva gjør du dersom du har en Polaris IQ 600RR som du synes går for dårlig i bakker og snø? Jo, du forlenger den til 404cm - og trår en 3-sylindret 1200ccm under panseret. Det bør få fart på snurren!

tastaturPilot: Allan Heitmann
For enkelte er verden slik at det ikke er tøft nok med respirator/pustehjelp på sin snø scooter. Da er det "massive displacement" (volum) som gjelder.

Et uvær av et bygg
Det har etter hvert blitt bygget noen slike, men vi har altså nå fått en av entusiastene i tale, som faktisk har vært gira nok til å gå i gang med et slikt uvær av et prosjekt. Ps: Vi vil komme tilbake til med fullstendige dynokjøringer etter hvert, MEN vil i denne omgang ta for oss det rent "byggetekniske". Som sagt er utgangspunktet et IQ RR-chassis. Dette chassiset egner seg godt til et slikt prosjekt da det er relativt stivt, og det har plass til en 3-sylindret motor med piper uten de helt store modifiseringene. 

Assault-ramme
Litt kutting og sveising i de nedre vangene/"skinkene"  i  frontramma er det som skal til. For å få plass til lengre belte, ble bakrammen byttet ut med ei ramme fra en 2010-Assault. Denne bakrammen er også vinklet litt opp i forhold til originalrammen, slik at man fikk scooteren høyere bak uten å forskyve balansepunktet mer framover. Dette var viktig i prosessen fordi 1200-kraftverket ikke akkurat gjør scooteren mindre framtung.

The show must go on…
Ellers er sleidevangene fra en Polaris Widetrack(!!) og øvrige understells-komponenter er fra nevnte Assault. Beltet som er brukt, er et 404cm langt Camoplast Fingertrack. Dette er et robust belte som tåler mye power og samtidig gir meget godt grep på de fleste underlag. For show-of har man 9" freste alu vendehjul bakerst.  Disse har et uttrykk som passer denne råtassen. Foran har man valgt å bruke Polaris sine Gripper ski. Disse gir gode løssnøegenskaper, samtidig som de ikke er for aggressive på løypa (1200ccm i front vet du).

Non-slip
For å sørge for at beltet henger med når 3-sylindringen går amok, er det selvfølgelig montert non-slip drivhjul. For å pynte på lilling’en er bakramma foliert svart og originalpanseret lakkert ditto svart. Fargesettingen understreker at dette er gromme greier.

Motoren: ex «vannKraftverk»
Nå kommer vi til det som virkelig er morsomt - motoren! Dette er ikke en hvilken som helst motor. Her har man tatt litt av hvert fra Polaris-verden og satt det sammen til et brutalt kraftverk. Blokka er fra en Polaris vannscooter og er portet for å øke volumet på innsug og for å tilpasses sylindrene. I tillegg er innsugene bygget om og kortet inn maks for å øke gassrespons. Sylindrene er hentet fra den gamle 800VES-motoren til Polaris, men da tre av disse(!) Sylindrene er trailportet for å klemme ut litt ekstra pulver. 

Handmade from Olsen
All porting er foretatt av Hans Gunnar Olsen, alias «Skru-Olsen», så de som kjenner til han vet at dette er gjort skikkelig. Sylindrene er fylt med smidde Wiseco-stempel og lukket med topper fra Poweraddiction. Her har man ikke mindre enn 3 sett med topper med forskjellige kompresjonsforhold. 

- 12,5-1 for vanlig turbruk på 98oktan,
- 15-1 for rasing i fjellet med oktanbooster,
- og til slutt 16-1 for dragrace med racefuel. 

MSD ignition
For å gi gnist til de forskjellige fueltypene, er det montert et MSD ignition tenningsanlegg. Dette anlegget har et "uendelig" potensiale for justering av tenning. Man kan for eksempel styre tenningen slik at man ikke har full effekt i startøyeblikket på drag og dermed kan sikrer optimalt grep i det starten går. I tillegg juster man for-/ettertenning akkurat som man ønsker. Tenningsanlegget har også en "launch"-funksjon dersom man ønsker det, i tillegg til mye annet. 

52mm forgassere, piper med  gromlyd
Sylindrene fores gjennom 3 stk 52mm Cranckshop forgassere, og alle som har rotet litt med forgassere vet at 52mm er voksne saker. Reeds’ene er fra Polaris 800CFI og innsugene er tilpasset disse. Motoren puster ut gjennom et sett med triple, forkrommede piper fra Cranckshop. Disse pipene er som smykker å regne og de gir en deilig trippel-lyd.

Racepack3-info
Med så mye trim og "pulver" må man kunne overvåke kraftverket. Dette gjøres via en Racepack 3 montert på styret (som for øvrig er i karbon fra RSI). På Racepacken kan det meste leses av. Eksostemperatur på hver enkelt sylinder, air/fuel forhold, turtall, hastighet osv. I tillegg er det lagt inn alarmer som lyser ved for høye eksostemperaturer, motortemp, og for magert air/fuel forhold. Dette instrumentet er en nødvendighet for å kunne tune inn forgassere og tenning etter skiftende forhold. Men også for å hindre havari.

Rett-fra-esken: 225hk+++++
Etter at maskinen ble satt sammen er det foretatt en dynokjøring med "rett fra eska-innstillinger». Denne kjøringen ga 225hk(98okt), og viste at det er myyye å hente på tuning av tenning&fuel. Håpet er å kunne se over 240HK på 98 oktan og rundt 260hk med racfuel og tilhørende topper. Følg med, følg med.. Den som lever får se... Artikkel publisert i Atv & ScooterNorge 1-2014

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus