The best bookmaker bet365

Menu

2014Fokus: Apex T-TX m/nordisk vri (Øhlins-pakke & 44-belte)


I sitt 11. år beholder Apex sine overlegne løype-egenskaper. To tusen & seks år etter kristus ble den 998 cc store 4-taktsmotoren på 4 syl. introdusert i scooterverden. 

tastaturPilot: H.M. Alex
En motor som Yamaha hentet fra i sin legendariske motorsykkel R1. Motoren ble modifisert for å tåle de ekstreme påkjenningene som den utsettes for en kald vinterdag på fjellet.

11 år på løype, fortsatt Konge-status
Mange vil nok kalle en 11 år gammel modell for avleggs, og at modellprogrammet til Yamaha burde vært fornyet for lengst. Japanerne tenker annerledes og fortsetter å holde på sine modeller som de mener fortsatt har mye potensiale. Den nordiske Apex-vri ser svært så barsk ut med sine Öhlins-dempere og det grove 44-beltet. Når det er snakk om design fortjener Apex applaus. Den oser råskap og macho.

Nordisk vri
Yamaha har i år altså gjort grep for å gjøre modellene godt skikket for et nordisk miljø. Vi har ikke milevis med preparerte løyper, ny-tråkket hver morgen. Nei, her i Norge skal vi være sjeleglade for at vi i det hele tatt får lov til å kjøpe scootere(!) Den nordiske utrustningen til Apex er komplett Öhlins demperpakke, både foran og bak. Samt 44mm kammer på det 365 cm lange beltet. Med denne utrustningen er den gamle krigeren fullt skikket for alle utfordringer her hjemme.

Apex: i USA & Norge – 2 ulike oppsett
Vi har testet Apex både i USA og her hjemme. I statene fikk vi kjørt den med XTX- setup, altså ikke den nordiske T-TX. I USA er den en tung løypemaskin. Med lite aggressive oljedempere og kun 32 mm kammer. Løypeforholdene var perfekte, ikke en hump i mils omkrets, og da fungerer oppsettet helt ok. Den er behagelig, en skikkelig cruiser. Kjøremessig er Apex i en klasse for seg. En ganske tung klasse. Selv om den går for å være crossover, trives den mye bedre i løypa enn i dyp snø. Den kraftige motorsykkel lyden fra den momentsterke 4-syl. motoren gjør kjøreturen til en fryd for enhver motorentusiast.

Yamaha i sjelen, mc på snø
Yamaha ser ut til å ville holde litt på den gamle typen ergonomi. Apexen er ikke en scooter for deg som liker å stå. Den nærmest tvinger deg til å sitte, på en ok måte. 

Setet er ganske lavt og bredt, og veldig behagelig. Rattet er også lavt, men helt perfekt når du sitter. Bena plasserer du godt på de solide og brede stigbrettene - som også gir god mulighet for å låse foten fast helt fremst. Da får du god feeling med hvordan du og scooteren beveger dere som ett. Utrolig nok samles ikke snøen opp i nevneverdig grad. Vi spekulerer i at det har sammenheng med varmen fra kjølerne i understells-kanalen. Mye vekt, men mange fordeler. 

Den halvhøye vindskjermen gir god beskyttelse mot fartsvind. Apex er stor og svært stabil. Det den taper i håndterbarhet, tar den inn igjen med hvor god den faktisk er å kjøre. Vi setter stor pris på å få mc-feeling med snøscooter på løypa.

Særegent moment
Den nordiske pakken fungerer, grepene som er gjort trengtes også virkelig. Demperne som den presenteres med i USA, er ikke på langt nær god nok for våre ”løype” forhold. En smart løsning for å gi en ellers velprodusert modell et markedet den fortjener. Apex er den mer voksne, veloppdragne scooteren som plutselig kaster deg bakover med et særegent moment. T-TX er Apex i virkelig crossover-versjon. T-TXén har grovere belte, og fungerer derfor bedre i litt mer variert terreng.

Crossover med et smil
365-belte gir god flyt i ny snø. Apexén fungerer godt som crossover. Grove 44mm kammer sammen med den sterke motoren, gir den framkommelighet selv under krevende forhold med mye løs snø. I dagens sammenheng er ikke 44mm kammer all verdens, om maskinen er ment for litt dyp snø. For denne maskinen som viføler er mest ment for løypa, blir det en litt morsom vri. Det er klart at med et slikt belte blir grepet i hard løype meget godt. Akselerasjonen er sterk, den løfter skiene om den får ordentlig grep. Når en så stor og kraftig maskin løfter skiene, er vi bare nødt til å dra på smilebåndet. Beltet gir også de nødvendige egenskapene for at dette faktisk kan kalles en crossover.

6 grader gjør susen
Understellet til Apex T-TX er ingen nyhet av året. I kjent Yamaha-stil går de for ”never change a winning team”. Understellet er bygget med en 6 graders bøy bakerst på sleideren. Ifølge Yamaha er denne lille gesten med på å gi Apex T-TX handling-egenskaper i løypa som en kort scooter. Samtidig som alle egenskapene som en halvlang crossover blir bevart. Det skal ikke mye til for å faktisk endre en scooters kjøreegenskaper. Yamaha er i dette tilfellet et godt eksempel på det. Vi har latt oss imponere flere ganger av Apex T-TX på grunn av understellet. Selv om det høres ut som et salgstriks fra Yamaha, kan vi bekrefte deres påstand om ”Dual Shock CK 144”: Det fungerer med 32mm kammer. Når vi gikk opp en størrelse til 44mm, var ikke den lille knekken merkbar. 

Apexèn kjennes lettkjørt på løypa, handlingen er god med tanke på vekta. Tanken er god, det letter faktisk handlingen i løypa noe. Om det er direkte merkbart eller nødvendig, er en annen sak. 

Øhlins gir klasse
I år kommer modellen med nye ski. Tuner Dual-Keel, en særegen ski med splitt bakerst. Denne skien er i stor grad med på å forsterke egenskapen som Dual Shock CK 144 gir Apex T-TX. Den aggressive skien gir deg god respons og godt grep gjennom svingene, selv i høy fart. Du kjenner godt hvorfor Öhlins er en demper i verdensklasse. Det er ikke før du presser Apexen, og kjører fort i løypa at den overrasker og imponerer. Demperne jobber synkront og kontrollen ivaretas selv over masse humper. Öhlins gir samtidig en mykhet som få kan matche.  

Servo for fremtiden
Uten servostyring ville vi nok ikke vært like imponert over Apexén. Selv om understellet letter handlingen, ville du nok fortsatt blitt veldig sliten av å kjøre aggressivt over litt tid grunnet mye vekt og de nye skiene. Vi priser oss derfor lykkelig over servoen. Egenskapene vi får, er lett og presis styring uten slag og støt. Servoen er med på å gjøre selv en så stor og tung scooter lettkjørt og morsom. Servostyring er en framtidsrettet teknologi innen scooterverdenen, som helt sikkert har mye potensiale i flere segmenter.

Komplett, tøff & tung
Som T-TX er den ment som en type crossover. Det kan godt sies at den hører mer hjemme i løypa enn i dyp snø. Apex leverer god framkommelighet i mye snø – forutsatt at du holder farten oppe er det ingen problem. Skulle du derimot være uheldig å kjøre deg fast, bør du ikke være alene på tur. Den er rett og slett svintung. Inntrykket du først får er at dette er en tung scooter. Et inntrykk som forsvinner i det du kjenner hvor god den faktisk er å kjøre. Servoen og et godt belte er med på å gjøre denne modellen veldig komplett.

Leverer inntrykk
Årets Apex leveres i blå og svart. Den ser råere ut enn den hvite fra i fjor. Det er ikke veldig mange nyheter på 014-modellen. Yamaha velger å kjøre på i kjent stil. Vi kan ikke si så mye annet enn at vi liker det, Apex leverer godt i sitt felt.

Førermiljø: Savner oppgradering
Som fører av Apex har du god oversikt. Førermiljøet er behagelig med et styre i god høyde - dersom du sitter. Med Yamahas instrument er det lett å tilegne seg de vitale opplysningene du behøver. Noe Yamaha kunne fornyet, er knappene på styret. De fleste andre produsenter har endret mye for å gjøre knappene lettest mulig tilgjengelig under kjøring. Knappene på Apex er store og tar mye plass. De er i tillegg vanskelig å betjene samtidig som du skal holde hendene i styreposisjon. 

Det er tilfredsstillende med den store turtelleren. Ved pådrag får du se hvor hardt motoren jobber. Følelsen når du ser turtelleren nærme seg 10 000 omdreininger sammen med den råe lyden, er ubeskrivelig! Apex opprettholder «mc på snø-konseptet» i flere former. Tanken – som er godt hevet og avrundet som på en mc, er med på å forsterke inntrykket. Det er absolutt positivt. En kunne nesten ønske enda flere likheter. 

Unik ytelse, unik kjøreopplevelse
Under huven skjuler det seg et beist av en motor. Som den eneste motoren innen scooterverdenen med 4 sylindre leverer den moment og kraft i massevis. Den maler som ei katt på tomgang, og leverer en behagelig ytelseskurve. Ønsker du litt mer ytelse er det mange ferdige kit med både turbo og kompressor. Kostnadene blir høye for et slikt kit, men du får det du betaler for. Det er ikke problematisk å komme opp mot 250hk med et slikt kit. Den sterke Yamaha- motoren har heller ingen problem med å takle en slik oppgradering så lenge du behandler den litt pent. Vekten som kommer med denne motoren er fullt ut akseptabelt. Du får det igjen i ytelse. En kjøreopplevelse i løypa som ikke er lik noe annen.


Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 2-2014

back to top

Best bookmaker bet365 Bonus