The best bookmaker bet365

Menu

2014FOKUS:Arctic Cat ZR6000 El Tigre


El-Tigre, hjemme i løvenes hule


Igjen skal El Tigre til pers. Som den store nyheten en splitter ny motor er i vår lille bransje, kjenner vi på oss at cTek2 600 fortjener enda litt oppmerksomhet.

Særlig er oppmerksomheten på sin plass når vi ser at Cats egen 600-motor blir kraftverket i flere XF- og M-modeller i 2015. Helt på sin plass. Motoren har bestått prøven i El-Tigre.

Siste gang vi hadde fokus på El-Tigre var det på en prototype i perfekte amerikanske løyper – omtrent ett år siden nå. Nå gir vi den mer juling på humpete norske løyper. Duger den og hva er den god for?

Tigre-Arven krever
Vi prøver ut den nye motoren fra AC hjemme på berget- så å si. En av de største nyhetene fra Cat-leiren i 2014 var nettopp deres nye 600-motor. Vi etterprøver den med minner om legendariske El-tigre - en maskin som står for en rå løypeopplevelse.

33års historie
For 33 år siden, i det herrens år 1978 kom den første El Tigre 6000. Den første utgaven hadde en Suzuki-produsert væskekjølt 440 cc motor. Dette var en væskekjølt versjon av den luftkjølte El Tigre 5000. Denne modellen presterte godt ved hjelp av et chassis med lavt tyngdepunkt og selvsagt solide BLA-fjæringer. I 1981 la AC enda mer i sin El Tigre. På denne oppfølgeren ble det satt inn større sylindre og forgassere. Mikuni VM38-bøtter av noen forgassere og 500cc sylindre fikk ytelsen på denne motoren opp i hele 85hk. Den var da den raskeste serieproduserte scooteren i verden.

På høyden
I 2014 er den ikke raskest, men mye av det som var spesielt med den gamle er bevart i et nymotens chassis. Den har lavt tyngdepunkt og utrolig god stabilitet gjennom svinger. Det er ikke bare de lange A-armene som er med på å gi stabilitet, sterke Fox Float 3-demperne holder virkelig mål. Fargene matcher også den gamle legenden, men selvfølgelig med en ny og renere look. Den sorte fronten med de knallgrønne stripene som avsluttes i et grønn lakkert understell gir El Tigre et design som du legger merke til.

 
Årets El-Tigre
Vi imponeres straks over den rolige gangen og det lave støynivået når den bakker. Det virker som AC har gjort en god jobb med deres første motor siden 1976. Alle motorer siden da har vært produsert av Suzuki. Den rolige gangen og lavt støynivå følger også helt opp mot 6000rpm - noe som er med å gjøre kjøreopplevelsen behagelig. 

 
I det du klemmer på våkner den rolige 600-motoren. Med en skikkelig skarp lyd akselerer den lynkjapt gjennom løypa. Maskinen er lett, og det skulle bare mangle når det bare er en 2-takt 600. Det virker i midlertid ikke som vekt har stått i høysete hos AC når de designet den. Det første du legger merke til når du åpner høyre sidedeksel er en stor lyddemper. Det er nok denne som sørger for det behagelige støynivået fra motoren.

600 morsomme cc
Med tanke på ytelse har 600-klassen kommet litt i skyggen av 800 her i Norge, men hvorfor? Med sine 130hk, skal vi faktisk gå så langt som å si at den er raskere opp til 100 enn hva Viper er. Den spreke 600-motoren leverer krefter hele veien samtidig som akselerasjonen er god. I 600-klassen får du mye motor for pengene, og med ny teknologi som skal gi motoren bedre smøring og kjøling, kan dette bli en skikkelig favoritt. Det blir spennende å se hvor holdbar motoren er når den har gått noen tusen kilometer, men vi har trua. Det er en skikkelig morsom motor.
 
Får ikke ut potensialet
Gjennom løypa er den stabil som et skip. Når vekten også er lav, blir den lett å håndtere. Den gir en trygg, men samtidig leken feeling gjennom løypa. 

Giringen på El tigre er endret i forhold til hva som var vanlig på de tidligere modellene. I dagens scooterverden er akselerasjon fokus, toppfarten stopper på rundt 120. Det er synd, for på denne maskinen som har en utrolig stabilitet etter løypa kunne godt klart mer. Det blir i tillegg kjedelig når du merker at motoren har krefter igjen, men den bare kan ikke gå fortere. Det er lov å savne gamle ”lakerunnere” - maskiner hvor toppfarten faktisk var litt uoppnåelig.

Tiger i snø, Cat på løype
Det den mangler av komfort fra gamledager tar den nye El Tigre igjen i humpene med de solide Fox Evol 3-demperne.  Den tåler stor fart gjennom kuperte løyper. Fox-demperne leverer varene og er med på å skape en solid kvalitetsfølelse. Her hjemme passer denne modellen perfekt. Med den spesielle beltelengden på 325, er den helt på linje med den nordiske Rave RE. 

Våre testforhold besto av hard skare og en del isete løyper. Det knallstive RipSaw beltet tok godt tak og var med på å gjøre akselerasjonen veldig god.

Ser du maskinen fra siden legger man merke til den svake angrepsvinkelen på beltet. Svak angrepsvinkel gir gode egenskaper i løsere snø, og El Tigre tar seg overaskende godt fram selv utenfor løypa.

Stussmaskin
Beltelengden muliggjør også lek i skog og snø. Der en helt kort scooter ellers ville fått store problem, klorer den hissige El Tigre seg fram. De grove kammene og den kvikke motoren gjør at skiene fort løfter seg. El Tigre oppfattes som en svært leken maskin på flere forskjellige underlag. Vi imponeres over egenskaper som i sum gir modellen ulike bruksområder. Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 4-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus