The best bookmaker bet365

Menu

Innkjøring

Splitter ny scooter rett ut av eska - en sann drøm for alle scooterentusiaster. Men hva er egentlig det viktigste når drømmen går i oppfyllelse?

Første gang du tar den til fjells er det fristende å kjenne hva scooteren virkelig er god for. Men stopp en halv. Om du ønsker mest mulig igjen av din investering som ofte ligger på langt over 150 000,- er det visse ting som er svært viktig. 
 
Forvirrende nettinfo
På de forskjellige scooterne har produsenten alltid sine retningslinjer for akkurat sin modell. Det er forskjell på 4-takt og 2-takt. Gjennom mange år har vi fått mye erfaring med nye scootere. Vi har opplevd ting selv og lært mye fra andre. Svært mange i dag bruker internettet for å tilegne seg info om scootere, motorer og hente andres erfaring. Du finner også MYE om innkjøring, men det er fort gjort å bli villedet. Du finner folk som sier alt fra kjør som om du har stjålet scooteren  til kjør uten full gass 500km. 
 
1l olje i bensin
Vi her i magasinet tar for oss innkjøringsprosessen av en Pro RMK 800/2014. Prosedyrer her, er tett på det som kan være gjengs for alle tips omkring innkjøring uansett nyscooter. Ved kjøp av en ny scooter får du en ordentlig gjennomgang fra forhandler i det du henter scooteren.
 
På en 2-takter skal den første tanken(bensin) ha 1 hel liter med olje også. Dette gjøres for å være sikker på at motoren får olje, om det skulle være noe feil med oljepumpen.
 
Når du har kjørt en tid vil nivået i oljetanken synke. Dette er tegnet på at alt er som det skal. Nye scootere bruker gjerne lite olje, sett en strek på oljenivået, så vises det fort om scooteren bruker olje.
 
Særbehandling av Pro RMK
På Pro RMK har du det spesielle QuickDrive systemet. Drivreimen her er særdeles viktig å kjøre inn. Denne reimen er veldig stiv når den kommer fra fabrikken. Reimen er i tillegg laget med et stoff som slites av litt etter litt. En prosess som er med på å gi reimen ekstra styrke og levetid. Dette vil se ut som støv og oljerester i motorrommet. Det kan til og med komme litt ut der startsnoren kommer gjennom plastdekslet. Dette er helt normalt og kan lett tørkes vekk med en klut. Under denne prosessen er det viktig at reimen ikke blir for varm. Om den skulle bli det, vil mye av styrken være borte og et havari kan lett oppstå. QuickDrive er anbefalt 160 km før det belastes ordentlig. Det er ikke snakk om å kjøre i 40 km/t, men å holde et variert turtall uten å presse maskinen nevneverdig i masse dyp snø. Enda bedre er det om du holder deg unna full akselerasjon fra 0. La scooteren jobbe lett.
 
Når de første 160 km er kjørt vil også motoren ha gått seg bra til. Den er rimelig klar for litt mer aggressiv kjøring og tåler en viss belastning. En fremgangsmåte som ofte er lett å gjennomføre er å gradvis presse scooteren hardere. For hver tur kan du kjøre litt mer aggressivt. Korte perioder med full gass på noen sekunder vil ikke være noe problem.
 
Hold deg selv i nakken
Selv etter de første 160 km vil du gjøre deg selv og scooteren en stor tjeneste om du faktisk klarer å holde litt igjen. Å holde seg unna den verste bakkeklatringen fram til 400-500 km er viktig for å gi motoren lengst mulig levetid.
 
NB1: stempelFokus
Ofte kan stemplene trenge opp mot 500km før de er ordentlig innkjørt. Vi kjørte 250km på variert turtall både i og utenfor løypa. Ut i fra våre kilder i USA er dette meget viktig for at maskinen og motoren skal få gått seg riktig til. Det forebygger skader på lager og stempel som fort kan oppstå før de er riktig innkjørt.
 
NB2: Varmkjøring først
For å beholde god ytelse i motoren over flere tusen km, er denne første fasen i en scooters liv avgjørende. Og som alltid: Varmkjør, varmkjør, og varmkjør! Det er få andre motorer som opplever like hard påkjenning som det en scootermotor blir utsatt for. Trimmingsgraden er tatt til det ytterste og det kan ofte være 20 minusgrader når du skal ut på tur. Stemplene er mye tynnere i godset enn sylindrene og utvider seg mye raskere. Gir du sylindrene litt tid til å nå samme temperatur som stemplene, er sjansen for kiling liten.
 
Stopp, sjekk, kjør, stopp…
Med helt ny scooter kan det fort dukke opp småting. Under de første timene du kjører kan det være lurt å ta en titt under panseret / sidedekslene for å se at alt «er der»(!). Veldig kjedelig om motoren plutselig er borte.
 
1.g.service
Neste holdepunkt i scooterens liv er ved 500 kjørte km. Det er da tid for førstegangservice. Skal garantien være gyldig er du i følge instruksjonsboka nødt til å ta service på ca. 500, samt èn i året jevnlig framover. Til alle med ny scooter i år: - Lykke til med ny maskin. - Til de med litt eldre modell: dere slipper å innkjøre….
 
 
 
 

Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 4-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus