The best bookmaker bet365

Menu

Vedlikehold, Enkle Tips for TipTop Stand

Som de hardbarka entusiaster vi er, har vi stort fokus på å ta vare på scooteren.
 
Vi forventer at du behandler scooteren med den kjærlighet den fortjener(!) Det er ofte lite som skal til for å opprettholde god stand på scooteren. Da er det noen enkle tips til vedlikehold som gjelder – som du skjønner... 
 
Enkle grep
Vedlikehold på scooter behøver ikke være en plage. Det skal egentlig lite til for å holde scooteren i god stand år etter år. Med noen enkle grep kan du vedlikeholde maskinen, samtidig som du holder øye med at alt er i orden. Når maskin begynner å dra på årene, er det ikke alltid du har lyst til å levere den på verksted for årlig service. Garantien har gått ut og du kjører kanskje ikke så mange kilometer som du gjorde før. 
 
GarasjeService
En enkel service etter sesongen er egentlig ikke noe du behøver et verksted for å få til. Det kan gjøres enkelt hjemme i garasjen – en times arbeid og vips - it’s done! Det du trenger er:
 
Smørepresse, fastnøkkel, silikonspray og litt smørespray (5-56). 
 
Gi alle smøreniplene noen pump med smørepressen
Det første du bør gjøre før du setter scooteren vekk etter sesongen er å smøre alle niplene. I understellet er det flere bevegelige akslinger. I disse akslingene samler det seg ofte vann fra snø og is. To av disse er der hvor understellet festes til rammen. Understellet beveger seg når det demper. Man er derfor avhengig av at akslingene skal kunne bevege seg – «knirkefritt». Får vannet være i akslingene en hel sommer, er du garantert mye rust og dårlig bevegelighet i disse akslingene. På hver av akslingene er det en smørenippel som du presser smørefett i ved hjelp av ei fettpresse. Vannet som har samlet seg vil bli presset ut, og fettet smører akslingen.
 
Ta smøring på alvor
Det er ikke mye smørefett som skal til. Vær litt varsom og ikke press mer enn at du akkurat ser smørefettet komme ut i enden av akslingene. Slik slipper du unna mye gris som kan være vanskelig å tørke opp.
 
På drivakslingen er det også flere maskiner som har smørenippel. Her kan du gjerne gi noen pump for å beskytte lageret. Antall nipler varierer fra modell til modell. I instruksjonsboken finner du en fullstendig oversikt over punkter som krever ettersyn. I den samme boken er det også en oversikt over hvor ofte slike smøringer bør gjennomføres.
 
Endeledd på styre stag bør dusjes lett med for eks. 5-56 for å opprettholde god gli og lett styring. 5-56 er også med på å hindre rustdannelse på forskjellige komponenter. Et endeledd som er smurt vil heller ikke slites og bli slarkete like fort som et som ikke smøres. 
 
Ny-scooter Service
Det er en selvfølge at du med en ny scooter burde ta den til merkeverkstedet slik at de får sjekket maskinen. Her handler det om garanti, pluss at en autorisert mekaniker har peiling på hva han skal se etter.
 
Bolter bør sjekkes/etterstrammes - spesielt i understell.
I løpet av en sesong, og mange hundre kilometer blir scooteren utsatt for mange slag i form av humper og ujevnheter i løypa.  Det er i tillegg mye vibrasjon fra beltet og motoren.
 
Skruer og muttere er fra fabrikkens side festet med et middel vi alle kaller ”Lock tite” som i teorien skal hindre de fra å løsne. Det er ikke alltid det er nok pga de store påkjenningene en scooter utsettes for. Skruer bør derfor sjekkes, spesielt i understellet. Se over og kjenn etter med en fastnøkkel i riktig størrelse om de er løse.
 
Silikon – wonderStoff
Sist men slett ikke minst, silikonspray. Et wonderstoff som kan få selv de mest slitte plastdelene til å se ny ut. Ønsker du å bevare smidighet og fargen i plast og gummi, er det kun renhold og silikon som hjelper.  Silikonsprayen brukes på plastdeler og slanger. Det hindrer uttørking av gummi og plast. Hvem har ikke sett at innsugsmanifolder har begynt å sprekke. Med en liten dusj silikonspray på slutten av sesongen vil disse vare ”evig”. Scooteren holder gløden selv om den begynner og eldes. Kjølevannslanger og bensinslanger sprekker ikke og blir harde om de også sprayes innimellom.
 
kjedekasseOlje
Oljen i kjedekassen bør også skiftes siden det samles en del spon i oljen etter en sesong. Her finner du også god veiledning i instruksjonsboken som beskriver alle detaljene rundt et giroljeskift. Om du ikke har erfaring i det hele tatt med mekking, kan det være lurt å la et verksted ta seg av det. Med disse enkle grep holder du scooteren tipp-topp for en billig penge. Dermed kan du ha glede av scooteren i mange år framover  - uten store plager. 

 
  

Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 4-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus