The best bookmaker bet365

Menu

2015Fokus: SR Viper MTX 162” LE

Vi ante det måtte komme: SR Viper i ulike lengder i flere segment. Nå er de her – som 015-modeller. Den råeste med beltelengde på 411cm – M TX 162 LE.

For 2015 er drømmene gått i oppfyllelse. Vi mister Nytro MTX - og får SR Viper MTX. Med det nye SRV-chassiset løftes virkelig den lange SR Viper Yamahas line-up opp de bratteste fjellskråninger.
 
Turbo i USA
Årets lengste maskin fra Yamaha er bygget på fjorårets suksess SR Viper med lengre belte og grovere kammer. Dette er en maskin klar for harde utfordringer. Vi testet turboutgaven med 180Hk og ladetrykk på 6PSI (pounds/square inch) - 2000moh i West Yellowstone.
 
Mnt. high - valley deep
I USA får du Viper med turbo for bare 2000USD(12.500,-) når du bestiller ny scooter. Forklaringen på hvorfor den leveres originalt med turbo, er at såpass mange kjører i høyden - 2000moh og mer til. I følge tester mister du 3% av ytelsen for hver 300moh. Det vil si at en Genesis- motor på 135hk ikke vil yte mer enn 106,5 hk ved 2100moh. Altså et tap av kraft på 28,3 hk.
 
-Hk nok på norsk havnivå
Vi forstår at Yamaha velger å ha turbo som tilvalg i USA. Yamaha ønsker å være med i kampen om fjellet og satser stort på mnt.modeller. I USA ville en scooter med 162” langt belte fått problemer om den bare skulle yte 106hk. Det blir rett og slett for lite futt i fjellet. Importøren i Norge velger å ta den til landet som den er, altså uten turbo. Argumentet er rett og slett at den momentsterke 135HK Genesis-motoren vil yte godt nok her hjemme. Ut i fra det vi har kjørt av Viper her hjemme er vi enig.
 
Lengden teller...
Ved fjorårets lansering av kjempenyheten SR Viper, var det nok mange tanker om at den kunne vært morsom i lang versjon. Vi vet om minst 5 bare i vårt nærområde her nord, som har gjort denne oppgraderingen. Nettopp fordi de mener dette chassiset er bedre enn Nytro, men Genesis-motoren kunne de ikke tenkt seg å leve uten. I en lengde-oppgradering på SR Viper XTX følger ofte turbo med i byggverket. Er du entusiast så er du entusiast(!)
 
Colour-miX
Fargene er aggressive, både blå/oransje og blå/hvit har en rå look, ikke helt typisk Yamaha. Her er det flere detaljer og striper. Det finnes ikke ett kjedelig punkt hva angår dekaler/fargesetting på den nye SRViper. LE-versjonen i disse to fargene vil gi de som ønsker rett Yamaha-look. Den blå/hvite er da det klare svaret. For de som ønsker den mer freshe utgaven, blir den oransje/blå det rette valget. Det virker som Yamaha tenker nytt og ønsker å framstå mer fremtidsrettet. Det liker vi. På tidligere modeller så vi en tendens til litt for mange svarte plastdeler. Mer farge, råere look.
 
ChassisForsterking
Chassiset er stivt og sterkt, og det er bygget på pyramide-prinsippet der toppen av pyramiden er selve styret. For maksimal styrke går det i tillegg tre ekstra stag i pyramideform oppover som selv ikke en ordentlig viking skal klare å bryte sunn. Stagene hjelper også på å stive av styrebevegelsen. En underliggende stivhet som går helt opp til styret, gir bedre respons som igjen forplanter seg nedover i ramma. Tilbakemeldingen og reaksjonen blir da forbedret.
 
Chassis for mnt.bruk
På denne fjellklatreren er chassiset gjennomført. Det er lett og stivt, og har i tillegg styrken som skal til for å takle de store påkjenningene en kraftig 4-takter byr på. På LE-modellen vi testet er bakrammen hellakkert med tøffe dekaler hvor snøen ikke fester seg. Kjølerne i bakramma er begrenset til det minimale, som igjen er med på å hindre isdannelse på ramma. Gjennom mange tester har vi absolutt fått oppleve det AC snakker så varmt om, nemlig at deres mnt.chassis samler opp minst snø under kjøring. At scooteren ikke legger på seg selv under krevende forhold med mye snø, er absolutt positivt for en 4-takter som allerede har mer vekt enn en 2-takter. Yamaha gjorde nok den beste vurderingen da de valgte samarbeidspartner på chassis siden.

Moment som monner
Yamaha viser at de satser for fullt for å levere optimale dypsnø/fjell scootere og med sin Genesis-motor finnes i hvert fall et stort potensiale for å ta ut uante krefter som få kan matche. På vår testmaskin med 180HK hadde vi ingen problem å forsere ulike hindringer. Viper MTX har god framkommelighet med et slikt belte og moment som monner. Kraften gjør at den graver seg oppover uansett bakke eller snøforhold. 

Tar kommando
Chassiset beveger seg lett når maskinen legges fra side til side. Med en sporvidde på 96,5 cm skal det lite krefter til for å gi maskinen de nødvendige kommandoene.
 
Respons med respekt
En positiv bemerkning, Yamaha fortjener ros for hvordan de utnytter sin momentsterke 4-takter. Selv i utfordrende terreng hvor du er avhengig av å kunne ”pump gasse”, er responsen umiddelbar fra motoren. Til sammenligning var M9000 ikke helt optimal under slike forhold.
 
Ski-ris
Skiene er litt for smal for å få rett flyt i dyp snø. Vi merker tendenser til at skiene synker mye ned. Vi opplevde til og med bom stopp fordi fronten kom under snøen i det vi la den på siden i en bakke. Her skulle vi kanskje sett litt mer oppgradering. Muligheten for en ettermarkeds-ski som ekstrautstyr kunne slått positivt ut.
 
Motoren er kvikk og kraften kommer fort med Yamahas variatoroppsett. Variator- og giroppsett viser hvor godt Yamaha kjenner sin Genesis. De klarer å utnytte motoren helt optimalt. Du har full kraft fra null, og et herlig drag som varer og varer. Ingeniørene hos Yamaha vet hva de holder på med…(!)
 
 
  
 

Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 5-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus