The best bookmaker bet365

Menu

2015 på prøve: M9000 SP 162 LTD

M9000 er selve toppmodellen av 4-taktere hos Arctic Cat. En ekstrem bakkemodell som yter hele 177 HK uansett høyde – opplyser AC. Vi tviler ikke!

Med sitt 411cm lange belte tar denne turboladede maskin deg til toppen - uansett forhold eller høyde. M9000 er den eneste bakkescooteren som leveres med turbo rett fra samlebåndet.  Polaris har tidligere hatt noen modeller. Arctic Cat derimot var så tidlig som i 2004 ut med T660 som sin første turbo 4-takter. De har åpenbart valgt å satse videre på dette fagområdet.
 
177hk rekker
For at en 4-takts bakkescooter skal kunne ta opp kampen på en rettferdig måte med høytytende 2-taktsmaskiner, kan nok turbo være riktig vei å gå. Selv med eventuelle farer som det jo er når du ”trimmer” en motor. I moderasjonens navn har AC kun tatt ut 177hk av sin 2-sylindrede motor, en effekt som ganske sikkert henger sammen med driftssikkerhet. For oss er dette krefter nok i massevis. Du synes ingen hindringer er for store når du har nesten 180hk i en forholdsvis lett scooter.
 
Best i klassen
Som en fjellklatrende 4-takter er nok M9000 best i klassen - med den høyeste effekten av serieproduserte modeller. En maskin i dette segmentet betyr forholdet mellom vekt og kraft alt. Derfor er nok turbo for 4-taktere kommet for å bli. Du trenger litt mer krefter for de ekstra kiloene som følger med.
 
Vertikal styreposisjon
Rattstammen er forsterket med 3 ekstra stag som ender rett under styrets plassering. En vertikal styreposisjon betyr at styret beveger seg horisontalt, altså det tiltes ikke nedover i det du styrer. Dette letter oppreist og aktiv kjøring, spesielt ved kjøring på siden.
 
Best uten trær(!)
M9000 trives absolutt best i terreng hvor det ikke blir for tett mellom trærne. Dette er en lang maskin, og det kreves virkelig sin mann å få den til å oppføre seg som du vil i det mest utfordrende terrenget.
 
For sidehilling kan den på grunn av  turboen bli litt sein i responsen fra null pådrag. Når du kjører sidelengs i en bratt bakke og mellom trær, er du avhengig av øyeblikkelig kraft akkurat i det gassen klemmes inn. Med M9000 kan du ha det gøy på fjellet. Med 162” lengde og en kamhøyde på hele 66mm får du full utnyttelse av den sterke motoren. Handlingen er lett og presis i løs snø uten at du trenger frykte å kjøre deg fast. Med 177HK har du alltid litt krefter til overs. Idealterrenget du kan ferdes i med M9000 er dyp, dyp pudder, åpne områder og bratte bakker. Vi hadde utrolig gøy med den lett kjørte og momentsterke M9000 og du slipper å være Rob Kinkade.
 
Ingen aldersgrense
På LE-utgaven får du setevarmer - en luksus som gir denne maskinen et litt bredere spekter av førere. Vi sitter igjen med inntrykk av at denne modellen godt kan passe vel så bra for folk over 40 som de under. Dette er liksom det råeste, med mest ytelse og et veldig langt belte. For ihuga bakkeklatrere i alle aldre vil M9000 være noe å trakte etter. Maskinen byr på masse moro enten du befinner deg på sletta å bare vil tulle rundt i snøen eller klatre opp de bratteste bakkene.
 
Nye drivhjul, mer komfort
På komfortsiden har Arctic Cat tatt grep for å minske vibrasjoner og støy fra drivlinjen. Med det helt nye 7T Exvolute 3” pitch drivhjul blir beltets gange rundt drivhjul straks mykere. Drivhjulene med syv tenner og nytt design sørger for å minske beltestøyen betraktelig. Når vibrasjonene blir mindre, blir også egenskapene på løypa bedre. Du blir ikke like sliten og mør i kroppen når beltevibrasjon minskes. Drivhjulene presenteres i 2015 på M9000 og M7000. På disse modellene blir det også satt en ekstra aksling med nesehjul helt fremst på kjelken. Disse vil hindre understellet i å skjære inn i beltet. Ikke et veldig utbredt problem, men det skjer.
 
Bra også på dårlig løype
På transportetappene ut til baklandet med bakker og pudder, vil du alltid møte på hindringer i form av humper og lange sletter. Frykt ikke, M9000 er ikke satt opp helt på samme måte som andre bakkemaskiner. Her får du høy toppfart med på kjøpet. Selvfølgelig er akselerasjonen god, men toppfarten og tiden du bruker for å nå den er ganske imponerende.
 
Det er rett og slett et vanvittig drag i denne scooteren, enten du er i bakken eller på sletta.
Det lange understellet vil i tillegg være effektivt over humper i løypa på grunn av lengden. Du rekker liksom aldri å komme ned i noen humper før du er over på neste. I kombinasjon med den stabile forstillingen med sporvidde på 96,5cm og FoX Float 3-demperne, fungerer denne maskinen overraskende bra på transportetappene. Andre bakkemaskiner kan ofte være både vinglete og ubehagelig gjennom løypa på grunn av smal forstilling og stiv ramme. M9000 er av de som takler dårlige løypeforhold best.
 
Fox Float 3
Demperpakken på Sno Pro Limited M 9000 fungerer optimalt. I år er Fox selv med på å kalibrere demperne for best ytelse. Med FOX Float 3 framme får du to allsidige dempere som både fungerer i humper og i snøen. Det er jo den store fordelen med FoX: Disse demperne lar seg lett kalibrere akkurat slik du ønsker - kun ved å endre luftrykket i kammeret med medfølgende pumpe. A-armenes innfestning er konstruert på en slik måte at støt og slag fra humper tas opp i chassiset. Slagene forsvinner rett og slett inn i scooteren uten at du som fører merker mye til det.
 
VektFokus
I understellet er den bakerste demperen Fox Float 3, og senterdemperen er en IFP-demper produsert av Arctic Cat. Understellet tar godt unna om det er etter løypa eller etter hopp. For å minske vekten har vendehjulene i kjelken fått magnesium-innfestning. Et grep som letter scooteren ytterligere 250g. til fjorårets store slankekur. Uoffisiell totalvekt ligger på rundt 250kg tørr.
 
Beltevinkel viktig
Slak angrepsvinkel er et must for å lykkes i bakker med mye snø. En slak vinkel på den delen av beltet som først møter snøen, hjelper scooteren til ikke å grave seg ned og du slipper at maskinen reiser seg unødvendig og dermed mister farten. Skitrykket virker vel balansert samtidig som M9000 ikke kjennes nevneverdig tung foran.
 
BBB, Bra BrattBakke-kontakt
En av de beste egenskapene som Arctic Cats M-serie har hatt helt siden 2010 er at skiene sitter godt plantet mot underlaget i bratt terreng. AC påstår at deres 153” klatrer like godt som konkurrentenes 163”. Vi drister oss nesten ikke til å tenke på hva vi skal sammenligne M9000 162” turbo med(!) 

 
 
 

Artikkel har vært publisert i Atv & ScooterNorge 5-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus