The best bookmaker bet365

Menu

ATV: TGB Blade 550 EFI

ATV:
TGB Blade 550 EFI
TGB har kommet langt med sin nye modell. Småfeil fra tidligere modeller er eliminert og her presenteres vi for en skarp og sportslig ATV hvor kvalitetsfølelsen henger med hele veien. Dette er en ATV som
ypper seg mot mer etablerte modeller.
tastaturPilot: H. M. Alex
Blade er en modell i økonomiklasse. Ser vi bort fra dempere og en litt slitsom girspak, kjennes kvaliteten god. Demperne kan du fort kjøpe ny og fortsatt være under prisen av modeller fra de dominerende merkene.
 
Nytt flaggskip
Egentlig er dette et helt nytt flaggskip lansert fra det taiwanske selskapet TGB. En modell med nesten helt identisk akselavstand som Polaris Sportsman, kun tre millimeter skiller. Dette er en ATV som ser tøff ut og er klar for utfordringer med sine grove dekk og markante design. Vi har vært ute i felten for å kjenne på om designet står i stil til egenskapene(!)
 
Mer enn arbeidshest
Ved første øyekast slår det oss at den nye Blade 550 er mer enn en arbeidsmaskin. Dette er helt klart mer en fritids-modell. Utstyrt med vinsj, krok og gode bagasjebærere er den svært anvendelig. Den vil fungere like godt med et brøyteskjær vinterstid som å trekke et  vedlass ut fra skogen. Med sin gode bagasjeplass er den godt rustet til en ekspedisjonstur med masse oppakning, eller en tur hvor du bare kjører for å nyte naturen.
 
Velbygd
Som en av de rimeligere modellene på markedet er det forståelig at komponentene må være av det mer rimelige slaget - Blade er egentlig ganske mye ATV for pengene. Selv om dette er en rimelig ATV, er vi godt fornøyd med kvaliteten på de ulike komponentene. Hele maskinen virker velbygd og solid. Bagasjebærere er svært solide og du sitter godt i setet. Vinsjen er sterk men vi savner fjernkontroll. Er du alene i en vanskelig situasjon blir det fort vrient å få den ut.
 
500cc
Navnet tilsier en motorstørrelse på 550cc, men motoren er bare på 500 kubikk. Med et effektivt efi-system yter den likevel 43 hk. Motoren kjennes sterk gjennom hele registeret. Den plomberte hastighet på 70km/t oppnås kjapt. Etter vei er motoren sterk nok til å holde farten uansett stigning selv med passasjer. Vi skulle helst sett at vi slapp noen som helst form for plombering. Det føles feil å stoppe en motor som har masse å gå på. Blades gode veiegenskaper hadde i det minste fortjent å holde standardfartsgrensen på 80km/t.
 
Trives som
aktiv krabat
Under vår prøveutflukt får vi kjørt mye på vei, og langt på skogsvei i tillegg til litt aktiv kjøring i et grustak. Blade er helt klart i sitt rette miljø når den blir kjørt litt aktivt, det var en moromaskin som absolutt var med på notene. Vi merket ganske tidlig at den kjennes stiv på fjæringen. Etter vei er de stive fjærene absolutt fortreffelig. Maksfart gjennom knappe svinger uten krenking er ikke egenskaper du finner hver dag på en ATV. Og grunnen til det er nok rett at de fleste modeller er ment for mer ulendt terreng og røft underlag.
 
Stiv
Vi følte rett og slett at demperne var for stive, og turen over humper og gjennom skogsstier ble aldri ordentlig behagelig. Selv med to personer på jobbet ikke demperne godt nok. For å oppnå den standarden vi mener er akseptabelt for en ATV måtte vi slippe ut nesten all lufta av dekkene.Først da ble kjøringen i terreng behagelig. Selv om dette går for å være en litt sportslig maskin, trenger den ikke et oppsett med stive fjærer. Det blir morsomt etter asfalt. I ulendt terreng skulle vi helst hatt mykere dempere. Framkommeligheten ville nok også til dels vært bedre med dempere som hadde latt hjulene jobbe litt mer opp og ned.
 
Girspake krangler
Som en liten fotnote, var vi ikke helt fornøyd med girspaken. Den hadde tendenser til å låse seg litt og krangle litt når vi skulle ha den i gir. Slike små plager blir helt klart et moment som drar ned inntrykket noe.
 
Servo - pluss & refs
Servoenheten på styringen har ikke styrke nok selv på maks kapasitet. Sammenlignet med andre ATVér kjennes Blade noe tung når terrenget er ulendt. Dette er den eneste ATV vi har kjørt med den funksjon at du kan skru servoen helt av med noen enkle tastetrykk. Det overrasket oss hvor retningsstabil og trygg den føles etter vei med servoen avskrudd. Der andre modeller blir vinglete, blir veiegenskapene overraskende bra på Blade.
 
Kraft i motorbrems
På styret blir det fort litt rotete med litt for mange elementer å holde rede på. Vi kunne fin klart oss med bare en bremsehandel slik som vi ser hos Polaris. Bremsene virker heller ikke sterke nok i alle tilfeller. Vi kunne godt tenkt oss litt mer kontante og sterkere bremser. Sykkelens evner til å få ned farten er ikke bare negativ, funksjonen av motorbremsen er veldig god. Når vi kjørte etter vei var det sjelden vi behøvde å bruke noe annet enn den.
 
En god motorbrems blir din beste venn når du har fått litt tid å bli vant med den. Med god effekt og jevn kraft, føles den fort komfortabel i bruk. Setter du Blade i lavgir ned en bakke og slipper gassen, kjenner du virkelig hvor god stoppkraften i motorbremsen er.
 
Stabil & trygg
Akselavstanden er kort, og kort er bra. Den korte avstanden mellom fram- og bakhjul gir gode egenskaper når det kommer til å ta seg fram i skikkelig ulendt terreng. Blades vektfordeling ga trygghet både i sidehelling og i bratte hellinger rett fram. Et lavt tyngdepunkt gir Blade evner som gjør at det sjelden føles som om den skal tippe eller steile. Hjulene var stort sett godt plantet på bakken i alle situasjoner vi testet den i, som igjen gir stor trygghet under kjøring. Du kommer deg dit du ønsker.


Artikkelen har vært publisert i Atv & ScooterNorge 9-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus