The best bookmaker bet365

Menu

2015fokus: Lynx Rave RE 800

2015fokus:
Lynx Rave RE 800
Janne Tapio, Pauli Pippola og Tomi Ahmasalo. Det bør ringe en bjelle for enhver som er interessert i scootersport når en hører disse navnene. Finlenderne har en lang tradisjon med gode crossutøvere i scootersporten -  dette gjenspeiler seg i hvordan de har laget Rave RE.
 
Rave er en legende! Den dukket opp i de finske skoger for over 20 år siden, og den er uten tvil still goin’... Om du er entusiast av løyperacere, er Rave garantert en modell du har vurdert opp til flere ganger gjennom de siste 20 år. Det har alltid vært noe genuint finsk over Rave. Alltid nytenkende samtidig som den er robust og tåler mye juling. Litt som om Nokia mobiltelefoner møter Nokian dekk. En uslåelig kombinasjon.
 
Lynx er crossHistorikk
Dette er noe vi har sett opp igjennom årene med Lynx på crossbanen – der Lynx har dominert i alle år. Da skulle det vel bare mangle at de ikke lagde en scooter som er så spesialisert på løypecross som det Rave RE er! I dag jobber flere tidligere crossførere for nettopp Lynx. Den mest kjente er nok Janne Tapio, som har sitt å si når det kommer til å utvikle denne typen modeller. Og godt er det, mannen har jo «litt» erfaring med sine 30+ titler.
 
Nytt chassis
Rave kom i 014-sesongen i nytt skall. Et nytt chassis kalt «REX2». Dette var intet mindre enn et kvantesprang fra forgjengeren. Men sånn må det være i scooterbransjen. Her kan man ikke hvile på lauvbær. En må følge med i timen, ellers blir man frakjørt.
 
Tyggis på løype
Lynx Rave RE 800 sitter som tyggis i svingene. Den er virkelig morsom å ha med seg på tur på svingete løyper. Innerski-lett ved pådrag i sving er nærmest ikke-eksisterende. Dette er viktig for å kunne holde oppe dampen. Blade-skiene styrer godt på løypa og er gode utfor også siden de er så bred. Balansen i forstillingen har blitt enda bedre enn forgjengeren med den nye geometrien. Den nye forstillingen har fått betegnelsen « A-LFS+». Det nye for2015 er at spindelen er 12mm høyere og 800g. lettere. Dette gir bedre stabilitet i sving og bedre stabilitet i ujevne løyper.
 
PippolaOppgrads’
Noe som også medfører bedre stabilitet er det nye PPS2-understellet. PPS2 er 3,5kg lettere enn  forgjengeren. Måten Lynx har fått understellet lettere på, er at begge armene i understellet er laget av krommolybden, har alu.akslinger og lettere foringer. Ikke bare er scooteren mer stabil med PPS2, det er mindre støy og vibrasjon. Dette fører til en bedre opplevelse totalt sett.
 
Dempere: EDC-luXus
Nytt hos Lynx i 2014 var «build your ride» - bytt og sett sammen din nye scooter slik du vil ha den. Med de komponenter du kan velge i. Modellen vi fikk prøve var satt opp med EDC-fjæring. Dette er det mest avanserte fjæringssystemet du får tak i til racings-cootere. Alle 4 dempere kan justeres mens du kjører. Du kan justere den myk i forstilling, hard på senter, og myk bak demper om du vil. Det vil dog være hensiktsmessig å ha litt sammenheng hvordan du setter opp demperne for å få ønsket effekt. Setter du demperne opp stivt kan du kjøre så hardt du bare vil. Humper blir bare moro å kjøre over, og hopping blir en lek. Du merker ikke landingen om du letter noen meter. Understellet tar alt virker det som.
 
Justèr deg fra 
cross- komfort
Har du derimot lyst å cruise en lang tur setter du demperne opp mykere. Det vil da være behagelig å kjøre omså hvor langt du ønsker. Det ble litt mer Cadillac-feeling over kjøringen da. Og hva er Cadillac kjent for - komfort. Selv om understellet blir mykere, var det aldri tendenser til å botne demperne.  Om du har passasjer på, kan det være at den vil gjøre det siden den kun er beregnet for en person. Med andre ord merker du stor forskjell på oppsettet på demperne. Noe som gjør dette til et bra tillegg til scooteren. En ting som må legges til er at understellet bråker mer når du har det på det mykeste enn på det hardeste. Det er ikke mange desibelene i forskjell, men det var merkbart. Prisen for EDC-demperen er vesentlig siden den fordyrer med om lag 20.000,- kroner. På den annen side er jo det nærmest «rimelig» i forhold til andre ettermarkeds-dempere for crossbruk….
 
Drag: Jevnt & skremmende
Noe vi digger med RE 800 er draget. Det overrasker noe. En venter seg et slag i trynet uten helt å få det. For all del – det rører seg noe fryktelig fra 0 km/t. Det virker bare ikke som om det går så fort. Det er litt vanskelig å beskrive, men nåla på speedometeret flytter seg raskere oppover enn det det kjennes på kroppen. Ikke bare det, nåla virker bare å fortsette mot høyre i en sabla fart, helt til du ikke tør å holde inne klypa lengre. En grunn til at det ikke virker som et slag i tryne, er oppsettet på understellet. Scooteren går ikke rett opp på stussen slik at du mister styringen når du klemmer gassen helt til styret. Du holder et overraskende godt skitrykk hele veien. Om du stiller deg langt bakpå stusset går nok skiene rett til værs, men det er da morsommere å ha full kontroll hele veien. Det vi prøver å si er at draget er jevnt. Helt fra 0 – 160, og sikkert litt lengre for de som tør. Vi får si at det utøves på egen risiko.
 
Batteri under rumpa
REX 2 chassiset har en del morsomme løsninger. Batteriet på scooteren er plassert under bakdelen av setet. Ikke helt dumt det. Det er da lett tilgjengelig og fordeler vekta bakover på scooteren. A Force Frame finner du på mange av dagens Lynx-modeller, også RE 800. Det at du ser stagene gå bakover imellom bensintanken og setet gjør at scooteren får en litt mer naken røff look. Det er noe Ducati over dette. Unikt for Lynx er det likevel.
 
»Klikk» på plass
Likevel er kanskje er det mest spesielle på REX 2 klikksystemet for å få av dekslene til huven. Isteden for stropper eller lignende som du finner på andre scootere, er den en firkantet gummiknapp det står «PUSH» på. Trykk inn til du hører klikk - og dekslet løsner. Når du monterer  sammen igjen klemmer du dekslet inn til du hører et klikk, og vips er dekslet fast igjen. Et  nytenkende og  smart system. Lynx skal ha skryt for dette.
 
Lynx så det holder
Alt i alt ivaretar Rave RE 800 Lynx-tradisjonen på beste vis. En leken løypecrosser med enormt gasspådrag er akkurat det vi forventer den skal være. Og vi får det i bøtter og spann. Janne, Pauli og Tomi kan alle være stolte av denne modellen(!) 


Artikkelen har vært publisert i Atv & ScooterNorge 9-2014
back to top

Best bookmaker bet365 Bonus